8 survival tips voor kersverse mama's en mama's to be.

Zwanger of pas bevallen? Proficiat!


In deze blog deel ik 8 tips die je als kersverse mama of mama in spe moet kennen! 8 Life hacks die jou het leven als newborn mama net dat tikkeltje gemakkelijker zullen maken 💛


TIP 1: Een baby heeft minder spullen nodig dan je denkt


Je hoort het zo vaak hé: "een kind kost jou een huis". En dat kan wel kloppen, maar niet per se het eerste jaar hoor! In tegenstelling tot wat babymerken en marketeers jou willen laten geloven, heeft jouw baby helemaal niet zo veel nodig.


Je kunt die babyuitzet dus zo duur maken als je zelf wil. Maar weet dat het geluk van jouw baby niet evenredig stijgt, met het aantal spullen dat je voor hem/haar koopt. Je bent echt geen slechte mama omdat je bepaalde zaken tweedehands koopt en je wordt geen betere mama omdat je het parkje van jouw mini-me vol legt met baby speelgoed, knuffels, ..


Jouw baby heeft vooral jouw aandacht en liefde nodig en dat koop je voor geen geld van de wereld!


Klik hier voor een handig overzicht voor jouw babyuitzet, met alles wat je écht nodig hebt om het eerste jaar met jouw baby te overleven 😘


TIP 2: Je zult niet altijd zeker weten wat je baby nodig heeft.Of het nu je eerste, tweede, derde, .. kindje of je 10e, elk kind is anders en niemand krijgt er een handleiding bij. Dus je zult voor elk kind terug een andere moeder- of vaderrol innemen. De ene heeft meer sturing nodig dan de andere, de ene is rustig, de andere gaat graag z'n eigen grenzen opzoeken. De ene is verlegen, onzeker, .. terwijl de andere misschien net super expressief is, energiek, enthousiast,.. Kortom, baby's en kinderen komen in zo veel verschillende maten, vormen en kleuren dat het onmogelijk om een one-size fits all principe toe te passen.


Laat je dus niet onzeker maken door "the mom police" of jouw eigen innerlijke criticus. Je zult fouten maken. Da's niet erg! Iedereen maakt fouten, élke mama en papa. En ja... ook die betweterige nazi-mama's die elke andere mama de les spelt en denkt dé ultieme opvoeding methodiek te hebben gevonden 🙄


Luister naar jouw gevoel.


Niet dat je altijd zult weten wat dat betekent of dat je dan geen fouten meer zult maken, maar vooral omdat je jezelf dan niets kwalijk kunt nemen.


En als je dat fijn vindt, kun je altijd tips vragen aan andere mama's maar filter de mening en tips van anderen. Wat voor een ander werkt, werkt niet per se voor jouw kind en omgekeerd. Jouw moeder- of vadergevoel groeit doorheen de weken, maanden en jaren. Wees dus niet te hard voor jezelf. Gaandeweg leer je jouw baby beter kennen en herken je de soorten gehuil, gebrabbel, gezichtstrekken, ...


Het is vooral een kwestie van trial & error 😉


En onthoud: jij bent dé beste mama / papa voor jouw kind!!


TIP 3: Geef jezelf en jouw lichaam ook liefde en aandacht


Het schiet al niet aan over zonder kinderen, laat staan met. We lopen onszelf zo snel voorbij. Onze volledige samenleving evolueert zo snel, we nemen allemaal 101 verschillende rollen op ons en houden dagelijks 10-tallen balletjes omhoog. Laat het moeder- of vaderschap niet een zoveelste aaneenschakeling van "moeten" zijn en creëer ruimte om je eigen ik te blijven.


Ja, je hebt er een baby'tje bij. Je hebt jouw eigen mini-me op de wereld gezet. Maar los daarvan (en het feit dat jouw lichaam hoogstwaarschijnlijk beter tijden gekend heeft, let's be honest!😅) ben jij nog steeds "jij"! Verlies jezelf niet in de rush en wees lief voor jezelf én je lichaam.


Er is zoveel druk van buitenaf om asap terug "de oude" te zijn, terug in je kleren te passen, op je originele gewicht te geraken. Serieus? Wat betekent dat zelfs?! Je bent toch niet meer helemaal dezelfde persoon als voorheen? Je bent mama geworden, hoe mooi is dat?


Stap dus niet meteen terug in die ratrace called "life". Geniet van jouw bubbel, jouw gezinnetje, jouw baby 🥰 En heb je niet meteen dat "roze-wolk gevoel"?


Neem jezelf dan niets kwalijk en ga vooral niets forceren. Sta jezelf toe om alle emoties te ervaren en veroordeel jezelf niet voor eventuele negatieve emoties. Er wordt weinig over gesproken (veel te weinig!) maar ook dat is NORMAAL!


Jouw gevoelens en emoties zijn nooit fout! Als jij jou zo voelt, is dat hoe jij jou voelt. Dan is dat jouw waarheid en niemand kan daarover oordelen. Punt andere lijn.


Dus hoe je je ook voelt doorheen de eerste uren, weken, maanden na de bevalling? Geef jouw emoties de ruimte en maak de nodige tijd voor jezelf. Want jij bent de belangrijkste persoon in jouw leven. Je kunt niet de beste mama zijn die je kunt zijn, als je jezelf continue naar beneden praat, geen rust gunt, voorbij loopt, te veel eisen oplegt,..


Eerlijk? Bevallen is niet altijd zo sprookjesachtig als velen jou willen laten geloven. Wat niet betekent dat je nu bang moet worden dat het verschrikkelijk is hé 🙈


Het is gewoon voor iedereen anders, en meer valt daar eigenlijk niet over te zeggen. Je kunt duizenden bevallingsverhalen horen en alles tot in de puntjes plannen voor jezelf, maar als het erop aankomt heb je weinig tot niets te zeggen en moet je je overgeven aan je lichaam en jouw baby. Niemand kan voorspellen hoe jouw bevalling zal verlopen, het enige wat je altijd kunt controleren is jouw mindset.


Dus als je iets wilt voorbereiden op de bevalling? Werk dan aan een sterke, veerkrachtige en positieve mindset 🙏


TIP 4: Draagdoeken, draagdoeken, draagdoeken!


Wie mij kent weet dat ik ongelooflijk fan ben van draagdoeken!


Als zelfstandig personal trainer wist ik dat ik kort na de bevalling mijn kracht en conditie terug zou opbouwen met rustige wandelingen en oefeningen voor mijn bekkenbodem. Zodat ik asap terug aan het werk kon en mijn trainingen kon hervatten.


De grootste voorwaarde voor mezelf, was vooral dat ik bij alles wat ik doe Lucas kon meenemen. Ik vond het persoonlijk heel belangrijk dat ik niet vlak na het uitpersen van mijn baby, hem zou moeten achterlaten omdat ik als zelfstandige terug aan de slag ging.


Ik heb mezelf tijdens mijn zwangerschap klaargestoomd om mogelijkheden te bedenken en creëren om mijn baby deel te kunnen laten uitmaken van mijn job

(die ik ongelooflijk graag doe waardoor het naar mijn gevoel ook echt geen opgave was om er zo snel na mijn bevalling terug in te vliegen 😊). En een van de dingen die ik daarvoor voorzien had, was een draagdoek van Babylonia, die je trouwens ook kunt shoppen in mijn Mini-me webshop 😉


En ik moet zeggen dat ik geen seconde spijt heb gehad van mijn aankoop en het ook echt aan elke kersverse mama en mama to be aanraad! Het is zo handig om mee te gaan wandelen zonder te moeten sleuren met een buggy. Zeker als je in het stad of bos loopt.


Maar ook thuis vond ik het onmisbaar. Zo kon ik Lucasje altijd dicht bij mij dragen als hij mij nodig had, want in die eerste weken/maanden heeft een baby nog een grote "huidhonger" zoals dat heet, maar hield ik mijn handen vrij om een was in te steken, computerwerk te doen, naar de winkel te gaan zonder te moeten sleuren met een veel te lompe en zware Maxi-cosi die bovendien het volledige winkelkarretje in beslag neemt 🙄, personal training te geven, ....


In mijn ogen een écht musthave waar je enorm lang en veel plezier van zult hebben. Trouwens ook gewoon zalig om jouw baby, na 9 maanden in de buik, nog steeds lekker dicht tegen je aan te kunnen dragen. Kortom, grote fan!! µ


Klik hier om jouw Babylonia draagdoek te shoppen en ontdek de diverse prints.


TIP 5: Baby's huilen, dat is nu eenmaal hoe ze communiceren


Tjah, baby's kunnen in het begin weinig anders dan te communiceren door te huilen. Praat jezelf geen schuldgevoel aan als jouw baby huilt en laat ook een ander jou geen slecht gevoel geven. Het is doodnormaal dat jouw baby huilt.


Laat jezelf ook niet gek maken door wat anderen zeggen over jouw huilende baby. Want geloof mij, mensen die jou of jouw baby niet eens kennen (en dan vooral andere vrouwen 🤦‍♀️) gaan sowieso commentaar geven als je je kind eens laat huilen omdat jij ondertussen zijn huiltjes herkent en weet dat er niets aan de hand is: "oh, ocharme


't ventje", "oei, hij huilt, moet je hem niet: [insert ongevraagd advies]",...


Maar ook wanneer je je baby wel oppakt wanneer hij/zij huilt zul je commentaar krijgen: "oh, laat hem maar wat huilen hoor", "je moet je baby niet altijd oppakken, zo verwen je hem",...


Kortom, wat je ook doet: een ander zal altijd een mening klaar hebben. Doe dus vooral wat voor jou goed voelt, want je zult nooit voor iedereen goed kunnen doen. Zorg er dus vooral voor dat jij en jouw baby gelukkig zijn met de aanpak die je kiest.


TIP 6: Ga op stap, kom buiten met jouw baby


Sluit jezelf niet op. Je leven eindigt niet omdat je een baby hebt. Kleed je aan, en ga samen gaan wandelen of even om boodschappen. Sluit jezelf niet op tussen je vier muren.


Je hoeft ook niet bang te zijn dat jouw baby begint te huilen als je op restaurant bent of bij vrienden/familie/... Baby's huilen nu eenmaal. Laat dat jou niet stoppen om op stap te gaan. Wat is het ergste dat kan gebeuren? Dat je op restaurant zit en dat jouw mini-me een huilbui krijgt? Wat dan nog?


Neem zijn/haar flesje of geef borstvoeding en 99% zeker dat jouw baby terug tevreden is, melk lost alle problemen op in die eerste weken / maanden (zoooo handig, zeker als jouw baby inentingen moet krijgen. Gewoon maken dat je melk bij hebt 😉)


Werkt melk niet? Don't panic! In het slechtste geval, ga je even naar buiten om jouw baby te kalmeren en gerust te stellen 🤷‍♀️


TIP 7: Een goede luiertas is onmisbaar

Een luiertas, gevuld met de nodige musthaves is onmisbaar wanneer je op stap gaat met jouw mini-me. Zélfs al ga je maar even een blokje rond wandelt.


Je gaat niets anders zien dat dat jouw baby net overgeeft, niest en snot overal heeft, ... en je jouw tas niet meehebt met vochtige doekjes 😅


Benieuwd naar wat je niet mag vergeten in je luiertas? Klik hier.

TIP 8: Communiceer met je partner over je geboorteplan


De laatste tip, is een zeer belangrijke tip voordat je bevalt!


Bespreek jouw geboorteplan met je partner. Want de kans is groot dat jij de kracht of energie niet meer hebt om nog op je strepen te staan of duidelijk te maken wat je wil, wanneer je aan het bevallen bent. Dan is het handig als jouw partner weet wat jij belangrijk vindt en hoe jouw ideale bevallingsscenario eruit ziet. Bijvoorbeeld: wanneer wil je bezoek ontvangen, wil je pijnstilling, in welke houding wil je bevallen, ...


Niet dat je er echt veel aan te zeggen hebt, maar alles wat je naar wens kunt laten verlopen is mooi meegenomen. Het ultieme doel is uiteraard om een gezonde baby op de wereld te zetten en er zelf ook zo goed mogelijk uitkomen 😉


Zelf heb ik 23u liggen bevallen, het was een echte bevallingsmarathon. Wanneer ik Lucas dan eindelijk, na een uitputtingsslag van 23 uur, in mijn armen kon houden en vanuit mijn bed naar mijn kamer werd gerold, kreeg ik te horen dat er al bezoek was.


Achteraf gezien was dat allemaal veel te veel en te snel. Ik heb sinds het breken van mijn water, dus in geen 26-30u de tijd gehad om te rusten, even te beseffen dat ik mijn zoontje in mijn armen had, te genieten van een moment alleen met mijn kersverse gezinnetje,...


Maar ik had op dat moment de energie niet om te zeggen dat ik nog geen bezoek wou, bovendien lijkt dat in eerste instantie ook zo onbeleefd? Maar achteraf gezien is er helemaal niets onbeleefd aan je grenzen aangeven en ruimte voor jezelf creëren. En al zeker niet nadat je 23+ uur hebt liggen bevallen, heel wat bloed bent verloren, een baby van 4 kg 170 op de wereld hebt gezet, nog niet eens hebt kunnen eten of genieten van jouw baby, ... 🙈


Als je dus met één tip aan de slag wilt gaan, raad ik je aan om hier even aandacht aan te besteden zodat jouw partner op jouw strepen kan staan en kan communiceren in jouw plaats 😊🙏
--

Vond je dit interessant? Volg Mini-me dan op social media en ontdek dagelijks onze nieuwe posts met meer tips, tricks, grappige quotes, inspiratie,... Let's get social!


Klik hier om te connecteren met Mini-me op Facebook,

klik hier om Mini-me te volgen op Instagram


Op zoek naar duurzame en ecofriendly baby- en kinder musthaves voor jouw eigen mini-me, baby, peuter, kleuter tussen 0-3 jaar oud? Of naar een uniek cadeau? Klik dan hier en ontdek de Mini-me webshop