8 survival tips voor kersverse mama's en mama's to be.

Zwanger of pas bevallen? Proficiat!


In deze blog deel ik 8 tips die je als kersverse mama of mama in spe moet kennen! 8 Life hacks die jou het leven als newborn mama net dat tikkeltje gemakkelijker zullen maken 💛


TIP 1: Een baby heeft minder spullen nodig dan je denkt


Je hoort het zo vaak hé: "een kind kost jou een huis". En dat kan wel kloppen, maar niet per se het eerste jaar hoor! In tegenstelling tot wat babymerken en marketeers jou willen laten geloven, heeft jouw baby helemaal niet zo veel nodig.


Je kunt die babyuitzet dus zo duur maken als je zelf wil. Maar weet dat het geluk van jouw baby niet evenredig stijgt, met het aantal spullen dat je voor hem/haar koopt. Je bent echt geen slechte mama omdat je bepaalde zaken tweedehands koopt en je wordt geen betere mama omdat je het parkje van jouw mini-me vol legt met baby speelgoed, knuffels, ..


Jouw baby heeft vooral jouw aandacht en liefde nodig en dat koop je voor geen geld van de wereld!


Klik hier voor een handig overzicht voor jouw babyuitzet, met alles wat je écht nodig hebt om het eerste jaar met jouw baby te overleven 😘


TIP 2: Je zult niet altijd zeker weten wat je baby nodig heeft.Of het nu je eerste, tweede, derde, .. kindje of je 10e, elk kind is anders en niemand krijgt er een handleiding bij. Dus je zult voor elk kind terug een andere moeder- of vaderrol innemen. De ene heeft meer sturing nodig dan de andere, de ene is rustig, de andere gaat graag z'n eigen grenzen opzoeken. De ene is verlegen, onzeker, .. terwijl de andere misschien net super expressief is, energiek, enthousiast,.. Kortom, baby's en kinderen komen in zo veel verschillende maten, vormen en kleuren dat het onmogelijk om een one-size fits all principe toe te passen.


Laat je dus niet onzeker maken door "the mom police" of jouw eigen innerlijke criticus. Je zult fouten maken. Da's niet erg! Iedereen maakt fouten, élke mama en papa. En ja... ook die betweterige nazi-mama's die elke andere mama de les spelt en denkt dé ultieme opvoeding methodiek te hebben gevonden 🙄


Luister naar jouw gevoel.


Niet dat je altijd zult weten wat dat betekent of dat je dan geen fouten meer zult maken, maar vooral omdat je jezelf dan niets kwalijk kunt nemen.


En als je dat fijn vindt, kun je altijd tips vragen aan andere mama's maar filter de mening en tips van anderen. Wat voor een ander werkt, werkt niet per se voor jouw kind en omgekeerd. Jouw moeder- of vadergevoel groeit doorheen de weken, maanden en jaren. Wees dus niet te hard voor jezelf. Gaandeweg leer je jouw baby beter kennen en herken je de soorten gehuil, gebrabbel, gezichtstrekken, ...


Het is vooral een kwestie van trial & error 😉


En onthoud: jij bent dé beste mama / papa voor jouw kind!!


TIP 3: Geef jezelf en jouw lichaam ook liefde en aandacht


Het schiet al niet aan over zonder kinderen, laat staan met. We lopen onszelf zo snel voorbij. Onze volledige samenleving evolueert zo snel, we nemen allemaal 101 verschillende rollen op ons en houden dagelijks 10-tallen balletjes omhoog. Laat het moeder- of vaderschap niet een zoveelste aaneenschakeling van "moeten" zijn en creëer ruimte om je eigen ik te blijven.


Ja, je hebt er een baby'tje bij. Je hebt jouw eigen mini-me op de wereld gezet. Maar los daarvan (en het feit dat jouw lichaam hoogstwaarschijnlijk beter tijden gekend heeft, let's be honest!😅) ben jij nog steeds "jij"! Verlies jezelf niet in de rush en wees lief voor jezelf én je lichaam.


Er is zoveel druk van buitenaf om asap terug "de oude" te zijn, terug in je kleren te passen, op je originele gewicht te geraken. Serieus? Wat betekent dat zelfs?! Je bent toch niet meer helemaal dezelfde persoon als voorheen? Je bent mama geworden, hoe mooi is dat?


Stap dus niet meteen terug in die ratrace called "life". Geniet van jouw bubbel, jouw gezinnetje, jouw baby 🥰 En heb je niet meteen dat "roze-wolk gevoel"?


Neem jezelf dan niets kwalijk en ga vooral niets forceren. Sta jezelf toe om alle emoties te ervaren en veroordeel jezelf niet voor eventuele negatieve emoties. Er wordt weinig over gesproken (veel te weinig!) maar ook dat is NORMAAL!


Jouw gevoelens en emoties zijn nooit fout! Als jij jou zo voelt, is dat hoe jij jou voelt. Dan is dat jouw waarheid en niemand kan daarover oordelen. Punt andere lijn.


Dus hoe je je ook voelt doorheen de eerste uren, weken, maanden na de bevalling? Geef jouw emoties de ruimte en maak de nodige tijd voor jezelf. Want jij bent de belangrijkste persoon in jouw leven. Je kunt niet de beste mama zijn die je kunt zijn, als je jezelf continue naar beneden praat, geen rust gunt, voorbij loopt, te veel eisen oplegt,..


Eerlijk? Bevallen is niet altijd zo sprookjesachtig als velen jou willen laten geloven. Wat niet betekent dat je nu bang moet worden dat het verschrikkelijk is hé 🙈


Het is gewoon voor iedereen anders, en meer valt daar eigenlijk niet over te zeggen. Je kunt duizenden bevallingsverhalen horen en alles tot in de puntjes plannen voor jezelf, maar als het erop aankomt heb je weinig tot niets te zeggen en moet je je overgeven aan je lichaam en jouw baby. Niemand kan voorspellen hoe jouw bevalling zal verlopen, het enige wat je altijd kunt controleren is jouw mindset.


Dus als je iets wilt voorbereiden op de bevalling? Werk dan aan een sterke, veerkrachtige en positieve mindset 🙏


TIP 4: Draagdoeken, draagdoeken, draagdoeken!


Wie mij kent weet dat ik ongelooflijk fan ben van draagdoeken!


Als zelfstandig personal trainer wist ik dat ik kort na de bevalling mijn kracht en conditie terug zou opbouwen met rustige wandelingen en oefeningen voor mijn bekkenbodem. Zodat ik asap terug aan het werk kon en mijn trainingen kon hervatten.


De grootste voorwaarde voor mezelf, was vooral dat ik bij alles wat ik doe Lucas kon meenemen. Ik vond het persoonlijk heel belangrijk dat ik niet vlak na het uitpersen van mijn baby, hem zou moeten achterlaten omdat ik als zelfstandige terug aan de slag ging.