Wegwerp vs wasbare luiers

Eerlijk gezegd is het een vraag die ik mij voor de geboorte van Lucas en zelfs tijdens de zwangerschap nooit heb gesteld. We zijn allemaal zo gewoon om de wegwerp variant te gebruiken dat ik eerlijk gezegd zelf geen moeite heb gedaan om de nodige research te doen. Bovendien hadden herbruikbare luiers voor mij een ouderwetse en negatieve bijklank. 


Want zit je wasmachine dan niet vol met kak? Wie wil dat?! En moet ik dan niet dagelijks pampers gaan uitwassen? Mijn dagen zitten al vol genoeg, dus extra was daar bedank ik vriendelijk voor. 


Ondertussen is Lucas alweer 18 maanden oud, en heb ik aan den lijve ondervonden hoeveel afval dit kleine wezentje in dat eerste levensjaar nu al gemaakt heeft. 

Kleine grote afvalmakers 

Als ik even begin te rekenen word ik bijna ziek van de cijfers. Want Lucas alleen al zal in die eerst 2,5 à 3 jaar (tot aan de zindelijkheid) maar liefst 5400 à 6500 luiers verbruikt hebben. 


Zie je het voor je?


Een berg van 5000+ luiers? En da's alleen nog maar de afvalberg van mijn mini-me én enkel zijn luiers. Dan heb ik het nog niet over de verzorgingsproducten, vochtige doekjes, .. die daar bovenop komen. 

Money money money.. must be funny


En ook voor de portemonnee zijn herbruikbare pampers voordeliger. Want hoewel het met de wegwerpluiers wel een voordeel is dat je het bedrag niet in één keer op tafel hoeft te leggen, kom je op het einde rit een heel pak goedkoper uit met een eenmalige investering in de herbruikbare variant. En al helemaal als je meerdere mini-me's op de wereld plant te zetten ;) 


Reken maar even met me mee.


Als we ervan uit gaan dat een kind er 2,5 à 3 jaar over doet om zindelijk te worden en in deze periode dus dagelijks zo'n 5 à 6 pampers draagt, komt dat neer op 5475 à 6570 luiers over de totale periode.


Eén luier kost meestal tussen de 0,20 - 0,40 EUR dus gemiddeld kunnen we rekenen op zo'n 0,30 EUR per luier. Doe dit dan maal het gemiddeld aantal luiers en dan kom je aan een totale kostprijs van 1 806,75 EUR voor één kind. 


Voor een totaal pakket aan herbruikbare Totsbots luiers, betaal je echter tussen de 427,00 - 600,00 EUR

I like big butts and I cannot lie


Is het dan niet te laat om die investering nog te maken wanneer je mini-me al wat groter is? Goh, op zich is het nooit te laat om de overstap te maken. Want zelfs wanneer jouw peuter al 1 jaar of ouder is, dan nog zijn er nog een aantal luiers te gaan tot aan de zindelijkheid dus alsnog is het stukken beter voor het milieu én jouw portemonnee. 


Is jouw mini-me ondertussen rond die 2 jaar of ouder? Dan zou ik het persoonlijk niet meer aanraden, tenzij je nog aan gezinsuitbreiding denkt. Dan is het zeker nog steeds een interessante investering. 


Ikzelf heb pas de overstap van wegwerp naar herbruikbare luiers gemaakt toen Lucas een 12-tal maanden oud was.


Ik doe het vooral uit ecologische overwegingen, maar ook voor onze portemonnee zal het op het einde van de rit voordeliger zijn aangezien wij nog wel een kinderwens hebben en er graag nog een mini-me bij hebben, als het ons gegund is uiteraard ;)

Bijkomende vragen? Shoot!

info.minimeshop@gmail.com of een bericht via mijn Mini-me Instagram / Facebookpagina

P.S.: volg Mini-me zeker op Facebook & Instagram om niet alleen op de hoogte te blijven van acties maar ook van nieuwe ontwikkelingen want ik heb nog heel wat eco-friendly ideeën in de pipeline voor jou 😉🌱